Mobitel: 040 529 850
E-mail: apolonija@soliris.si

Gibalnice  

Gibalnice so 60-minutna srečanja, na katerih otroci z učnimi težavami izvajajo različne gibalne vaje. Na vaje z otrokom vedno pride tudi eden od njegovih staršev. Tako se starši naučijo vaj in spodbujajo otroka pri domači vadbi. Ko sami izvajajo vaje, tudi bolje razumejo, zakaj ima otrok težave in nečesa ne zmore ali pa zmore le z velikim trudom. Vaje pomagajo otrokovim učnim spretnostim: osredotočanju, branju, pisanju, govoru in poslušanju. Zato omogočajo boljše sledenje pouku in pomagajo koncentraciji in spominu.

Za gibalnice v teku glej zavihek aktualno!

Tu pa najdete poročilo o že izvedenih giblnicah.

Če koncentracija, branje, pisanje, poslušanje in govor ne potekajo v veliki meri avtomatično (= hitro, natančno in brez zavestnega napora), bo otrok v šoli le težko sledil. Za primer vzemimo otroka, ki avtomatično ne obvladuje gibanja oči. Želi brati, a ima težave z vidnim sledenjem črkam, ki so izpisane v vrsti. Oči mu uhajajo na konec vrste ali na njen začetek, včasih mu zamrznejo ali gredo samo do sredine njegovega vidnega polja, potem pa ne ve več, kje je. Morda se mu zdi, da se črke premikajo in zvijajo.

Ali pa je zanj kontrast med črnimi črkami in belim ozadjem papirja premočan in mu dobesedno povzroča bolečino. Lahko ga tudi 'režejo' zašiljeni robovi črk pisave Times New Roman, še toliko bolj če so v ležečem tisku.

Morda ga zmede to, da razmaki med besedami niso enako veliki in zato ne ve dobro, kje se ena beseda konča in druga začne. Vse našteto so možne težave pri vidnem zaznavanju. Očesne mišice lahko natreniramo, da je sledenje oči gladko, pri težavah z občutljivostjo na kontraste pa si pomagamo drugače.

Obvestilo o piškotkih

Soliris.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.