Mobitel: 040 529 850
E-mail: apolonija@soliris.si

MNRI® svetovanje  

Termine z vsemi zainteresiranimi strankami dogovarjamo preko e-maila. Trenutno čakalnih vrst ni.

POLETNI URNIK: velja od 2. julija do 24.avgusta. Urnik za poletje začnemo sestavljati od 25. junija dalje.

Za potencialne nove stranke: Prosim, najprej si preberite VSE v zavihkih Učne težave in MNRI svetovanje.Tako boste dobili predstavo o tem, kakšne vrste pomoč je MNRI svetovanje, kako deluje in kakšno domače delo je potrebno z vaše strani. Če vam tak način dela ustreza in ste pripravljeni redno delati, si natančno preberite Navodila. Potem mi pošljite mail, v katerem kratko opišite svojo težavo. Vse nadaljnje napotke in vprašalnik prejmete po mailu. Tukaj preberite navodila, kako poteka sestava urnika in kako določimo vaš redni termin za svetovanja, ki potem ostane enak celo leto.

Tukaj si lahko ogledate platnice, kazalo in dve poglavji knjige Vsi moji otroci in njihove mame. Knjiga govori o mojem delu z otroki s posebnimi potrebami.

Maloprodajna cena je 43,45 €, plačilo po predračunu, dostava po pošti. Fizične osebe knjigo naročijo na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  Navedite plačnika, število izvodov in naslov. Poštnine fizičnim osebam ne zaračunamo. Knjižnice imate 25% rabat, poštnina se zaračuna. Naročila za knjižnice pošljite na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Toplo priporočam, da preberete tudi prvoosebno izpoved dečka s posebnimi potrebami - Zakaj skačem? Knjigo najdete v knjigarni, svoji knjižnici, prvih 36 strani pa lahko preberete na tej povezavi.

MNRI je okrajšava, ki pomeni the Masgutva Neurosensorymotor Reflex Integration. V rabi je tudi izraz the MNRI® Method. V slovenščino se običajno prevaja kot integracija refleksov po metodi dr. Masgutove. Preprosto povedano je to vrsta gibalne terapije.

Vsi vaje po metodi dr. Masgutove so učinkovita in neinvazivna gibalna pomoč pri težavah z zaznavanjem in posledično z grobo in fino motoriko. Fina motorika je vsako opravilo, ki terja visoko koordinirano gibanje velikega števila mišic, ki izvajajo komaj opazne gibe. To ni samo vrhunsko usklajeno gibanje mišic prstov pri pisanju ali šivanju, ampak npr. tudi pri branju (prefinjeno sodelovanje 12 zunanjih očesnih mišic in drugih mišic!) in govoru, kjer med drugim sodeluje vrsta obraznih mišic. Gladko in lahkotno izvajanje finomotoričnih opravil ni mogoče brez obvladovanja grobe motorike telesa. Težave z grobo in fino motoriko je brez aparatur najlažje zaznati z opazovanjem drže in skladnosti gibanja - če vemo, kaj opazovati in kako interpretirati opaženo.

Vsako opravilo, od kuhanja kosila, dela na vrtu, valjanja po kavču in gledanja TV pa do dela v laboratoriju, zahteva skladno gibanje različnih mišičnih sklopov. Če ne bi mogli gibati, ne bi mogli opraviti najpreprostejšega dela niti se ne bi mogli izražati. Dr. Daniel Wolpert trdi: 'Možgane imamo zato, da nadzorujemo svoje gibanje. Gibanje je edini način, da vplivamo na svoje okolje. Jaz sem gibalni šovinist: mislim, da je gibanje najpomembnejša funkcija možganov.'        Na tej spletni povezavi si oglejte njegovo predavanje na to temo. Gotovo vam bo jasno, zakaj ga je poslušalo že več kot milijon in pol ljudi!

Na MNRI svetovanjih izvajamo posebne gibalne vaje, ki se imenujejo MNRI integracija refleksov.

Gibalni tretmaji so dobrodošli pri otrocih s posebnimi potrebami. Ti imajo pogosto težave z branjem, pisanjem ali govorom. V šolskem sistemu, kjer skoraj vsaka oblika ocenjevanja terja brezhibno delovanje omenjenih spretnosti, so zato težko uspešni. Šolske spretnosti kot gledanje, poslušanje, govor, pisanje in sedenje pri miru (!) terjajo učinkovito in usklajeno delovanje cele vrste sistemov. Pri pisanju po nareku npr. hkrati poslušamo, gledamo v zvezek in zapisujemo. Šele brezhibno in usklajeno delovanje različnih senzornih in mišičnih sistemov omogoča, da smo pozorni: npr. s sluhom in vidom učinkovito spremljamo dogajanje okoli sebe ter se ustrezno odzivamo z govorom, pisanjem ali tako, da gremo nekaj iskat. Ko pomagamo koncentraciji, s tem pomagamo šolskim spretnostim, spominu in abstraktni predstavljivosti = učenju.

Tu najdete resnične zgodbe o napredku 9 otrok z učnimi težavami po izvajanju MNRI protokolov.

Tretmaja taktilna integracija in integracija obraznih in govornih refleksov sta učinkovita stimulacija pri okrevanju po kapi ali operacijah in primerna tudi za nepokretne. Pacientu pomagata, da spet pridobiva nadzor nad svojim telesom. Lahko ju izvajamo klientu, ki spi ali je v nezavesti.

MNRI® protokoli so zelo učinkoviti pri bolečinah v hrbtenici, vratu, ramenskem obroču, rokah ali nogah. Bolečine kot 'teniški komolec' ali bolečine v kolenu se pogosto pojavijo zaradi dolgotrajnih nepravilnih obremenitev skeleta in mišičnega sistema.

Z njimi pomagamo tudi pri težavah z vidom, sluhom, govorom in ravnotežjem, ki so pogosto odraz nepravilne drže. Naše izkušnje dosledno kažejo, da se vse navedene težave prepolovijo, ko začnejo delovati refleksi trupa in sto


pal ter rok, ki omogočajo dobro grobo motoriko.

Obvestilo o piškotkih

Soliris.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.