Mobitel: 040 529 850
E-mail: apolonija@soliris.si
Sledite mi na Facebooku

MNRI® svetovanje  

MNRI svetovanje je posamezniku prilagojena oblika pomoči, ki pomaga pri celi vrsti težav, npr.: šolske težave (branje, pisanje, govor), disleksija, številska predstavljivost, hiperaktivnost, motnje pozornosti in vedenja, motnje avtističnega spektra, Tourettov sindrom, težave s spanjem, strahovi in slabo samopodobo; nemotiviranost, apatija; agresija; psihične težave, odvisnost, šoki in čustveni pretresi.

URNIK 2018 - 2019: velja od 1. oktobra 2018 do 31. maja 2019. Urnik (klikni) za šol. leto 2018/19. Termine dogovarjamo preko e-maila. Nekaj je še prostih.

NAROČANJE: Prosim, najprej preberite VSE v zavihkih Učne težave in MNRI svetovanje. Tako boste dobili predstavo o tem, kakšne vrste pomoč je MNRI svetovanje in kako deluje. Če vam tak način ustreza in ste pripravljeni redno delati vaje, si natančno preberite Navodila(klikni). Ko mi potem pošljete mail, v katerem kratko opišete svojo težavo, dobite vprašalnik.

NAKUP romana Vsi moji otroci in njihove mame o mojem delu (v poljudnem jeziku pove, zakaj in kako vaje delujejo): cena 43,45 €, plačilo po predračunu. Cena knjige na predstavitvah pa je 35 €. Fizične osebe: naročila na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. Navedite plačnika, število izvodov in naslov. Poštnina za 1 knjigo je 2€, za več knjig brezplačno. Knjižnice: imate 25% rabat + poštnina. Naročila na: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

   VlastaOcena            Naslovnica          PlatnicaZadaj

Kaj je MNRI svetovanje? To je celostna oblika pomoči. Primer: Četrtošolec Jan pri pouku težko sledi. Ko je treba brati, čisto zamrzne in pokašljuje, pa naj bo to doma ali v šoli. Pri pisanju zaostaja za sošolci. Pogosto je jokav, toži za glavoboli in ga boli trebuh. Njegovo spanje je moteno. Alergije in težave s kožo so vse večje. Kdaj noče v šolo. Sošolci so ga začeli izločati. Doma bi samo spal ali bil na računalniku. Naloge dela z mamo po cele popoldneve. Jan deluje odmaknjeno. Mama je obupana. Zakaj Jan domače naloge včasih naredi hitro in prav, večinoma pa so čustvena muka za oba? Jo namerno provocira? Je len? Starši iščejo pomoč. Pri specialistih dobijo veliko mnenj in nekaj diagnoz, a stanje se ne izboljšuje. Družina je na koncu moči. Prepiri se vrstijo. Janovi sorojenci se čutijo zapostavljene – vse se vrti samo okoli Jana in njegove šole! Kljub trudu opaznega napredka ni. Nihče ne ve povedati, zakaj ima Jan težave, in še manj, kako mu učinkovito pomagati. Svetovanje vključuje:

Odvajanje stresa: Staršem pokažemo nežne masaže za sproščanje stresa in jih naučimo druge oblike samopomoči. Poljudno jim razložimo, zakaj ima Jan težave in kako jih bomo reševali. Večji je stres, manj varne se počutimo. Ne moremo sproščeno delovati, ker smo ogroženi. Zato je prva naloga odvajanje stresa, tako pri starših kot pri otroku.

Diagnostika: Ugotovimo, da je Jan zaradi dolgotrajnega stresa čisto zakrčen. Ima sključeno držo in trda stopala. Svoje telo slabo čuti, še posebno na levi strani. Giba se okorno. Ima hude težave z vidom: ne more slediti vrstici v knjigi in zelo počasi preklaplja med vidom na blizu in daleč. Ima nefunkcionalen prijem. Zato med pisanjem zadržuje dih, giba s čeljustjo, ga boli zapestje in čuti fizično in psihično nelagodje. Ker nihče ne razume Janovih težav, se ta vse bolj umika. Kadar so izzivi preveliki, postane nasilen. Skratka – težave v šoli, s spanjem, alergijami in obnašanjem so različni vidiki istega vzroka: dolgotrajni psihofizični stres.

Rešilni načrt: Staršem pokažemo vaje, ki zmanjšajo stres, izboljšajo čutenje telesa, sprostijo kronično pokrčene mišice, izboljšujejo mehanizme vida, sluha, pisanja, branja in govora. Izgrajujejo določene možganske predele in povezave med njimi. Svetujemo glede vzgoje, postavljanja mej.

Struktura ure svetovanja: Najprej se pogovorimo o tem, kako je minil čas od prejšnjega srečanja in kaj so opazili med izvajanjem vaj. Ponovimo vaje, dodelamo podrobnosti. Pokažemo, kako prilagoditi dotik, da vaje izvajajo varno. Starši vprašajo, kar jih zanima. Nove vaje zapišejo v zvezek. Razumejo, kaj je glavni namen vaje in kateri njeni koraki. Znajo jih izvesti komurkoli. Ko nehajo prihajati na svetovanja, jim to znanje ostane.

Na kratko: Z vajami v telesu vzpostavljamo ravnovesja – mišična, zaznavna, hormonska, čustvena – ki se odrazijo kot večje zdravje in bolj sproščeno delovanje. Vsako opravilo, od kuhanja kosila, dela na vrtu, valjanja po kavču pa do dela v laboratoriju, zahteva skladno gibanje različnih mišic. Brez gibanja ne bi mogli opraviti nobenega dela niti se izražati. Dr. Daniel Wolpert trdi: 'Možgane imamo zato, da nadzorujemo svoje gibanje. Gibanje je edini način, da vplivamo na svoje okolje. Gibanje je najpomembnejša funkcija možganov.'        Tukaj je njegovo predavanje o gibanju.

Učinkovitost: Navajam odlomek iz zadnjega poglavja svoje knjige. Napisale so ga moje mame.Slika1

Kaj točno je MNRI integracija refleksov? Preberite tukaj. In tukaj več o vzrokih učnih težav.

Obvestilo o piškotkih

Soliris.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.