Mobitel: 040 529 850
E-mail: apolonija@soliris.si

Kaj je MNRI® integracja refleksov? 

Verjetno ste že izkusili, kako predse iztegnjene roke označujejo 'osebni prostor' in ustavijo nekoga, ki bi hotel nepovabljen stopiti vanj. Tako drugim postavimo meje in se zaščitimo. Raziskave kažejo, da ima okoli 90% ljudi, pri katerih opisani refleks slabo deluje, težave z zaščito osebnega prostora in postavljanjem mej. Zato se hitro počutijo ogrožene in so posledično ali agresivni ali boječi. Agresivni so pogosto jezni in zapadajo v konflikte, boječi pa radi iščejo zaščito pri drugih ljudeh ali imajo raje osamo, saj si varnosti sami ne znajo zagotoviti. Zato pogosto razvijejo odvisniške odnose. Oba opisana odziva govorita o tem, da osebna ne zna pozitivno in konstruktivno zaščititi svojega prostora, ampak deluje iz stresa in strahu za preživetje. Tako agresija kot plašnost sta čustveni izraz slabo delujočega refleksa. Fizični izraz so med drugim pogoste poškodbe prsnega koša in glave pri padcu, ker telo ne zna pasti. Kognitivni izraz je slabša sposobnost sprejemanja informacij, ker je prestrašeno telo v stresu in na preži, da se obrani in zavaruje. Ta refleks tudi vzpostavlja koordinacijo roke-oči in razvija globinski vid, kar je nujno potrebno za dobro grobo in fino motoriko.

Dr. Svetlana Masgutova je v raziskavah ugotovila, da se opisani refleks pojavlja v maternici v drugem trimesečju. Pri zdravem otroku je refleks polno razvit in dobro delujoč že v starosti šestih mesecev po porodu. Delovanje refleksa je lahko moteno, npr. zaradi fizične poškodbe ali psihičnega stresa. Takrat izvedemo MNRI® integracijo refleksov in tako telo spomnimo ali naučimo ustreznega odziva. Roke stimuliramo z različnimi potiski, ki so izvedeni le s petino moči ali še bolj nežno.
MNRI® integracija refleksov je terapija, kjer gibe izvajamo počasi in le s petino mišične moči ali manj. Ne izvajamo zavestnega treninga mišične moči kot npr. pri aerobiki, ampak iščemo in stimuliramo avtomatični = nezavedni refleksni odziv telesa. Ob pravi stimulaciji do njega pride tudi pri takih patologijah kot sta npr. avtizem ali cerebralna paraliza. Zakaj? Naše telo je preprogramirano za refleksni odziv, ki nam ga narekujejo geni. Genetski refleksni odzivi so najmočnejši mehanizmi, ki jih ima telo. Če delujemo z njimi in sledimo njihovi logiki, delujmo na način, ki ga je predvidela narava. Ničesar ne delamo na silo, telesa ne vklenemo v opornice ali steznike, ne režemo kit, ne žagamo kosti, ampak telo postopoma naučimo, da SAMO vzpostavi določeno držo ali odziv.
Refleksi nikoli ne delujejo sami. Vedno se povezujejo v sklope in tako omogočajo različne vrste gibanja in opredeljujejo mišični tonus.

Obvestilo o piškotkih

Soliris.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.