Mobitel: 040 529 850
E-mail: apolonija@soliris.si

MNRI® svetovanje  

Za potencialne stranke: Navodila za sprejem in naročanje so v zadnji objavi v zavihku Aktualno. Preberite in jim natančno sledite. Hvala!

MNRI je okrajšava, ki pomeni the Masgutva Neurosensorymotor Reflex Integration. V rabi je tudi izraz the MNRI® Method. V slovenščino se običajno prevaja kot integracija refleksov po metodi dr. Masgutove. Preprosto povedano je to vrsta gibalne terapije.

Vsi vaje po metodi dr. Masgutove so učinkovita in neinvazivna gibalna pomoč pri težavah z zaznavanjem in posledično z grobo in fino motoriko. Fina motorika je vsako opravilo, ki terja visoko koordinirano gibanje velikega števila mišic, ki izvajajo komaj opazne gibe. To ni samo vrhunsko usklajeno gibanje mišic prstov pri pisanju ali šivanju, ampak npr. tudi pri branju (prefinjeno sodelovanje 12 zunanjih očesnih mišic in drugih mišic!) in govoru, kjer med drugim sodeluje vrsta obraznih mišic. Gladko in lahkotno izvajanje finomotoričnih opravil ni mogoče brez obvladovanja grobe motorike telesa. Težave z grobo in fino motoriko je brez aparatur najlažje zaznati z opazovanjem drže in skladnosti gibanja - če vemo, kaj opazovati in kako interpretirati opaženo.

Vsako opravilo, od kuhanja kosila, dela na vrtu, valjanja po kavču in gledanja TV pa do dela v laboratoriju, zahteva skladno gibanje različnih mišičnih sklopov. Če ne bi mogli gibati, ne bi mogli opraviti najpreprostejšega dela niti se ne bi mogli izražati. Dr. Daniel Wolpert trdi: 'Možgane imamo zato, da nadzorujemo svoje gibanje. Gibanje je edini način, da vplivamo na svoje okolje. Jaz sem gibalni šovinist: mislim, da je gibanje najpomembnejša funkcija možganov.'        Na tej spletni povezavi si oglejte njegovo predavanje na to temo. Gotovo vam bo jasno, zakaj ga je poslušalo že več kot milijon in pol ljudi!

Na MNRI svetovanjih izvajamo posebne gibalne vaje, ki se imenujejo MNRI integracija refleksov.

Gibalni tretmaji so dobrodošli pri otrocih s posebnimi potrebami. Ti imajo pogosto težave z branjem, pisanjem ali govorom. V šolskem sistemu, kjer skoraj vsaka oblika ocenjevanja terja brezhibno delovanje omenjenih spretnosti, so zato težko uspešni. Šolske spretnosti kot gledanje, poslušanje, govor, pisanje in sedenje pri miru (!) terjajo učinkovito in usklajeno delovanje cele vrste sistemov. Pri pisanju po nareku npr. hkrati poslušamo, gledamo v zvezek in zapisujemo. Šele brezhibno in usklajeno delovanje različnih senzornih in mišičnih sistemov omogoča, da smo pozorni: npr. s sluhom in vidom učinkovito spremljamo dogajanje okoli sebe ter se ustrezno odzivamo z govorom, pisanjem ali tako, da gremo nekaj iskat. Ko pomagamo koncentraciji, s tem pomagamo šolskim spretnostim, spominu in abstraktni predstavljivosti = učenju.

Tu najdete resnične zgodbe o napredku 9 otrok z učnimi težavami po izvajanju MNRI protokolov.

Tretmaja taktilna integracija in integracija obraznih in govornih refleksov sta učinkovita stimulacija pri okrevanju po kapi ali operacijah in primerna tudi za nepokretne. Pacientu pomagata, da spet pridobiva nadzor nad svojim telesom. Lahko ju izvajamo klientu, ki spi ali je v nezavesti.

MNRI® protokoli so zelo učinkoviti pri bolečinah v hrbtenici, vratu, ramenskem obroču, rokah ali nogah. Bolečine kot 'teniški komolec' ali bolečine v kolenu se pogosto pojavijo zaradi dolgotrajnih nepravilnih obremenitev skeleta in mišičnega sistema.

Z njimi pomagamo tudi pri težavah z vidom, sluhom, govorom in ravnotežjem, ki so pogosto odraz nepravilne drže. Naše izkušnje dosledno kažejo, da se vse navedene težave prepolovijo, ko začnejo delovati refleksi trupa in sto


pal ter rok, ki omogočajo dobro grobo motoriko.

Obvestilo o piškotkih

Soliris.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.