Mobitel: 040 529 850
E-mail: apolonija@soliris.si

Delavnice za šole 

Opisani izzivi imajo svojo logiko. Danes je vse več odraslih in žal tudi otrok v stresu. V stresu se odzivamo nagonsko: takrat v veliki meri delujemo nezavedno, iz možganskih predelov, ki niso v domeni zavestne razumske presoje. Refleksni odziv je genetsko programiran odziv na okoliščine, ko smo v nevarnosti in je ogroženo naše preživetje. Nerodno pa je, če so opisani odzivi z nami še potem, ko je nevarnost že davno mimo.

KADAR obtičimo v nagonskem odzivu, refleksi ne služijo več zaščiti, ampak se sprevržejo v nekaj, kar nas omejuje.  Učenje je takrat ovirano ali pa celo ni možno. Samo spomnimo se, koliko smo bili pripravljeni na učenje, ko nas je npr. kaj zelo bolelo ali ko smo doživeli šok. Vse dobronamerno prigovarjanje okolice je takrat bolj malo zaleglo. Smo gledali, pa kot da nismo videli, smo poslušali, pa kot da nismo slišali. Bili smo nerodni, stvari so nam padale iz rok, morda smo se tresli navznoter in navzven. Ko se v telesu kopiči stres, so določene mišice stalno napete ali nekontrolirano trzajo, rušijo se hormonska ravnovesja, opažamo spremembe vedenja.

Danes vse več vemo o refleksih kot usmerjevalcih razvoja v predporodnem obdobju in v prvih letih življenja. To je obdobje, ko si izgrajujemo živčne povezave in s tem možgane. Zato dr. Masgutova in drugi trdijo, da refleksi pomembno služijo tudi rasti in razvoju. Odstopanja od genetsko programiranega razvoja pogosto pomenijo kompenziranje: telo zaradi stresa (fizičnega, psihičnega, kemičnega, elektromagnetnega...) preskakuje faze razvoja ali posamezne faze ne pripelje do konca. Zato je prisiljeno iskati druge poti delovanja, ki pa terjajo veliko več napora in nas tako ali drugače omejujejo. Vse več znanstvenikov opaža povezave med neustreznimi refleksi in težavami z zaznavanjem (npr. vidom, sluhom, držo) ter učnimi težavami, a le malo je takih, ki na osnovi te povezave nudijo kakšno učinkovito pomoč.

Na demonstracijah udeleženci preizkusijo vaje iz različnih gibalnih sistemov, npr. Brain Gym, MNRI, Movement Based Learning, Bal-A-Vis-X.

Obvestilo o piškotkih

Soliris.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.